Правила використання соєвого соусу:
З соєвим соусом у Японії пов'язано багато правил етикету. Ось лише деякі з них.
Залишати після трапези каламутну калюжу з соєвого соусу з рисом, що плаває в ній, — поганий тон. Щоб насолодитися суші за правилами, потрібно налити мінімальну кількість соєвого соусу в чашку і поповнювати за необхідності.
Тримати роли в соусі доти, доки вони не розваляться, теж не за правилами. І взагалі зайвим вживанням соєвого соусу ви натякаєте на те, що риба стара. Краще не ображати сушефа. Ви ж пам'ятаєте, що він точить ножі щодня?
Роли з начинкою у вигляді ікри або вже вкриті солодким або гострим соусом (наприклад, багато різновидів ролів з вугром) взагалі не слід опускати в соєвий соус. Передбачається, що в них уже достатньо приправ.