Соєвий соус: користь та шкода для організму
Соєвий соус: користь та шкода
Одним із найпоширеніших видів бобових рослин, які активно використовуються в кулінарній справі, є соя. На основі цього продукту готують так званий «королівський» соус японської кухні. Соєвий соус несе гідну конкуренцію кухонної солі, олії рослинного походження, приправ і майонезних соусів. Страви, приправлені соєвим соусом, насичуються пікантним вишуканим смаком та приємним ароматом, що дозволяє сміливо сказати про них, як про кулінарний шедевр.
Чим корисний соєвий соус?
Варто зазначити, що аргументованим фактором високої популярності соєвого соусу є не тільки його чудові смакові якості, але й відомі корисні властивості продукту. Серед них варто виділити:
- Підвищення інтенсивності циркуляції кровотоку;
- Виведення з організму, зокрема печінки токсичних речовин;
- Стимулювання приросту м'язової тканини;
- Підвищення еластичності кровоносних судин;
- активізацію серцевої діяльності;
- Запобігання утворенню патологій кровоносної системи;
- Надання лікувального впливу на роботу органів травлення та усунення діареї;
- Сприятливий вплив на організм, що сприяє зниженню показників надмірної ваги;
- Зняття симптоматики головного болю будь-якої інтенсивності;
- Стабілізацію психоемоційного стану людини; ліквідацію депресій;
- Допомога у боротьбі з безсонням;
- Наповнення організму енергією та бадьорістю;
- Активізацію процесу синтезу серотоніну, що сприяє підняттю настрою;
- Стимулювання діяльності нервової системи, у тому числі головного мозку, запобігає деструктивним змінам;
- Виконання захисних функцій для організму від на нього вільних радикалів;
- Зупинення процесу старіння клітин та тканин організму.
Хімічний склад соєвого соусу
Великий спектр корисних властивостей соєвого соусу обумовлюється його хімічним складом, який багатий на багаточлені макро та мікроелементи, вітаміни та інші нутрієнти. Варто відзначити наявність:
- Білка, концентрація якого у продукті аналогічна за поживністю до м'ясного;
- Ретинолу, токоферолу, вітамінів групи В, вітаміни Д та рідкісного Т;
- Високого вмісту антиоксидантів;
- Мінеральні елементи різних груп;
- Незамінні амінокислоти.
Відмінною рисою корисного складу соєвого соусу є повна відсутність у ньому холестерину.
За бажання урізноманітнити раціон і зробити його максимально корисним, рекомендуємо замовити соєвий соус у нас в інтернет-магазині SushisT.
Користь та шкода соєвого соусу для чоловіків та жінок
За наявності сумнівів щодо корисності соєвого соусу, рекомендуємо розглянути його вплив на жіночий та чоловічий організм.
Насамперед, варто відзначити наявність у складі приправ таких елементів, як ізофлавін і фітоестроген. Вони за своїм впливом альтернативні жіночому статевому гормону – естрогену. Саме тому рекомендується жінкам у клімактеричному періоді рясно використовувати соєвий соус у харчуванні. Такий підхід дозволить запобігти дисбалансу гормональної системи, утворення онкологічних патологій та мінімізує характерну симптоматику. Крім цього, усуває болючість менструального циклу та полегшує його перебіг. Покращує стан шкірних покривів, підвищує їхню еластичність і свіжість.
Що стосується чоловічого організму, то вплив ізофлавонів дозволить запобігти алопеції та утворення злоякісних пухлин. Але, слід зазначити, що надмірне вживання приправи може завдати шкоди організму. Це проявляється у зниженні концентрації чоловічих гормонів, що призводить до значного зменшення лібідо.
У пубертатний період та при заняттях спортом соєвий соус сприяє наростанню м'язової тканини.
Невисокий рівень глікемічного індексу, який становить лише 20 одиниць, вносить соєвий соус у категорію продуктів, вживання яких допустимо при цукровому діабеті будь-якого типу.
Харчова цінність соєвого соусу становить 50-70 ккал, а це вказує на те, що приправу можна сміливо використовувати під час дієтичного харчування. Але варто враховувати, що наявність у складі соусу глутамату натрію сприяє активізації почуття голоду. Саме тому дієтологи рекомендують при зниженні ваги обмежити вживання приправи, мінімізувавши його використання під час приготування страв.
Протипоказання для вживання соєвого соусу
Соєвий соус, як і будь-який вид приправ, має низку протипоказань, які варто враховувати під час його використання у кулінарії. До них відносяться:
- Індивідуальна нестерпність;
- Гостра форма патологій шлунково-кишкового тракту чи загострення хронічних захворювань травної системи;
- Перший триместр вагітності (соус впливає на гормональне тло, що може спровокувати мимовільний аборт);
- Період лактації (через ймовірність розвитку алергічної реакції);
- Діти віком до 3-х років (через негативний вплив соусу на щитовидну залозу).
Також варто зазначити, що навіть здоровій людині не варто зловживати вживанням соєвого соусу. Це загрожує відкладенням солей, розвитком подагри, артриту, артрозу. Також може спровокувати дисфункції органів сечостатевої системи. Оптимальна добова доза соєвого соусу трохи більше 15 мм.
Чи корисний соєвий соус для організму – як правильно вибрати?
Дуже важливо розуміти, що соєвий соус може бути корисним для організму лише за умови вживання якісного продукту. На сучасному ринку ця приправа представлена у вигляді таких різновидів:
- Сурогат (на організм має виключно шкідливий вплив);
- Штучно зброджений соус, який не тільки марний, а й дуже небезпечний для людського організму;
- Оригінальний ферментований продукт, при приготуванні якого дотримуються всі технології.
Вартість ферментованого соусу значно вища за дешеві аналоги. Але, виключно якісний соус сприятливо впливає на організм, сприяє лікуванню деяких патологій і запобіганню розвитку різних захворювань. За рахунок здатності зміцнення імунної системи соєвий соус рекомендується використовувати при приготуванні страв для хворої людини на ГРВІ або ГРИП. Значний терапевтичний ефект відмічено за наявності захворювань органів серцево-судинної системи, таких як атеросклероз, гіпертонія, ішемічна хвороба серця. Також відзначається позитивний вплив на пост реабілітаційний період після перенесеного інфаркту міокарда.

