Як вибрати червону ікру
За традицією салат олів'є та бутерброди з червоною ікрою – фаворити новорічного столу. Делікатес, отриманий з лососевих риб, коштує недешево, тому до вибору потрібно підійти серйозно. Інакше замість оригінального продукту можна придбати його неякісну подобу.
Загальні відомості про червону ікру
Червону ікру добувають із восьми видів риб сімейства лососевих. У нерки найдрібніші ікринки, у чавичі – найбільші. Найбільше на прилавках магазинів ікри горбуші. У природі вона найпоширеніша. Рідше зустрічається ікра форелі, кижуча, кети. Постачальниками цінного продукту є голець і лосось атлантичний.
Усі вищезгадані представники сімейства лососевих – це «дика» та аквакультурна риба. Перший варіант (горбушу, кету, нерку, кижуча, чавичу) переважно ловлять на Алясці (США), Камчатці (Росія), рідше – біля Японії. Форель та атлантичного лосося вирощують на спеціальних фермах. Данія, Фінляндія, Норвегія досягли особливого успіху у розведенні форелі. В результаті вартість ікри цього виду лососевих вигідна для покупців та приваблива для цілорічного виробництва.
Постачальниками делікатесу для українців здебільшого є аквакультурна форель, «дикі» кета та горбуша.
Користь червоної ікри
Унікальний натуральний продукт має розкішний набір корисних якостей. Відрізняється багатим вмістом білків і жирів, що легко засвоюються, цінних мінеральних речовин (включаючи фосфор і калій). Це джерело вітамінів групи B, А (ретинол), D, фолієвої кислоти. Корисні жири Омега-3 зміцнюють серцево-судинну систему.
Для дорослої людини 100 г ікри – половина добової норми необхідного для організму білка.
Як правильно вибрати червону ікру?
- Хороша ікра не може бути дешевою. Приблизна ціна за кілограм справжнього делікатесного продукту варіюється від 1600 гривень (форель) до 2000 (горбуша) – 2400 (кета). Якщо вартість набагато нижча, швидше за все, це фальсифікат (підробка). Спокусившись солідними знижками та вигідними акціями на кшталт «при покупці двох банок отримуєте третю у подарунок», теж ризикуєте придбати щось сумнівну якість. Необачний крок – покупки через інтернет на незнайомих сайтах. У соцмережах неймовірна кількість привабливих оголошень. Але в семи випадках із десяти замість ікри виявиться її імітація. Якщо делікатес викликає сумніви або збираєтеся зробити покупку онлайн, запитуйте сертифікат якості.
- Імовірність знайти в кіоску біля станції метро або на ринку гарантовано якісний продукт вкрай мала. Купувати ікру краще у магазинах, яким можна довіряти. Наприклад, у мережевих чи спеціалізованих. Це правило поширюється і онлайн-магазини. Перш ніж зробити замовлення, переконайтеся, що на сайті є основна інформація про продавця (повна назва, фізична адреса, номер телефону, email компанії,) та делікатесу (склад, термін придатності, виробник).
- Упаковка має бути бездоганною. Будь-які видимі дефекти неприпустимі. Прозора баночка дозволяє візуально оцінити якість продукту. З бляшаною тарою складніше. Зверніть увагу на маркування (на кришці). Вона має бути видавлена зсередини. Явні ознаки, що вміст банки зіпсовано: здуття та прогинання металевої поверхні при натисканні. Також можна перевірити якість продукту за допомогою струшування. Якщо всередині багато ікринок і рідини, що лопнули, чути булькання.
- Уважно ознайомтеся з інформацією на етикетці. Чим більше відомостей, тим краще. Обов'язково має бути зазначено, з якого виду лососевих риб приготовлений продукт (форель, горбуша, нерка, кета та інші варіанти). Класичний рецепт має на увазі наявність всього двох інгредієнтів: ікри та солі. Зараз іноді додають олію. Воно не дає ікринка злипатися. Небажано купувати ласощі, до складу яких входить харчовий консервант Е239 (уротропін). Хоча в Україні дозволено його застосування, він є небезпечним для здоров'я.
- Подивіться, звідки привезено ікру. Раніше основним постачальником була Росія, але з 30.12.2015 діє заборона на імпорт продуктів з РФ. Проте ікра з кодом цієї країни досі є у продажу. Особливо часто її можна побачити у інтернет-магазинах. Швидше за все це контрабанда, фальсифікат чи імітація оригінального продукту. У будь-якому випадку – товар сумнівної якості та невідомого походження. Неможливо з'ясувати, як його розфасовували, зберігали та доставляли. Якісну ікру до нас привозять із США (штат Аляска). Дані про виробника є на упаковці. Розфасовують ікру на території України.
- Не ігноруйте заморожену продукцію. У такому вигляді вона не перестає бути якісною та корисною. Наприклад, ікру дикого лосося (виловлюють у штаті Аляска) заморожують відразу, у процесі обробки виловленої риби. Тільки додають трохи солі. Особливий спосіб охолодження забезпечує збереження всіх корисних властивостей. Щоб подати до столу свіжу ікру, достатньо витягнути упаковку з морозильної камери і залишити на 10-12 годин у холодильнику.
- Не заважає запам'ятати, як виглядає улюблений делікатес. Ікра горбуші (найпопулярніша) складається з рожево-жовтогарячих ікринок середнього розміру (3-5 мм). Найдрібніші «зерна» у форелі та нерки. Їхній діаметр не перевищує 2 - 3 мм. Ікринки чавичі (насиченого червоного кольору) та кети (оранжево-червоні) найбільші. Досягають діаметра 6-7 мм.
У всіх «правильних» икринках є темна точка або так зване «око». Насправді це зародок. В «ікре» з желатину такої особливості немає і не може бути. До того ж підроблені ікринки мають неприродно ідеальну форму, рівний відтінок і різко пахнуть оселедцем. Якщо їх надкусити, не лопаються, а сплющуються та прилипають до зубів. Ці спостереження навряд чи виявляться корисними після того, як ви вже сплатили покупку. Неприємний сюрприз краще запобігти стадії вибору.
Як відрізнити червону ікру від штучної?
Розвіяти сумніви дуже просто, достатньо опустити в гарячу воду одну ікринку. Якщо вона натуральна, то посвітлішає і опуститься вниз. Штучна пофарбує воду та розчиниться.
Головне правило вибору червоної ікри
Щоб завжди покупка приносила задоволення, шукайте своїх постачальників. Відомі виробники (Камчадал, Шаланда, Норвен, Веладіс, Спецпосол, Флагман) дбають про імідж бренду. Це означає суворий контроль якості всіх етапах виробничого процесу. В інтернет-магазині все для суші - SushisT ви завжди знайдете справжню червону ікру відмінної якості.